[...] - sprawdzic tarczyce - np usg, bo tsh wysokie, albo zrobic przeciwciala - wprowadzic produkty przeciwzapalne (np. omega, rumianek), albo wyeliminowac zapalne (np. nabial, cukier) - nie sugerowac sie sztywno ig, ale raczej szukac weglowodanow zlozonych, dlugo trzymajacych w najedzeniu (cos a la ig do 60-65, wiec wcale nie niski) - powinnas miec [...]
Szybka energia przypomina raczej słomiany ogień. Mocno, ale krótko. Trening robi się na solidnym posiłku. A nie na słodyczach. Tym bardziej, że mechanizm jest taki: -dajesz cukier - następuje wzrost poziomu cukru we krwi - ciało reaguje gwaltownym wyrzutem insuliny - cukier jest tłoczony do komórek - nastepuje gwałtowny spadek poziomu cukru we [...]
[...] dlatego m.in. wazne jest aby nie dopuszczac u cukrzyka do znacznego obnizenia wartosci cukru we krwi, co z kolei bedzie wiazalo sie z tym, ze nalezy cos szybko spozyc, plus cukier z organizmu moze dodatkowo podbic dawke glukozy we krwi, stad czasem sa sytuacje, ze po skrajnie niskim poziomie, jest nagle wartosc wywalona x5 co do normy. jednak [...]
[...] to, że chociaż węglowodany proste mogą dać nam szybką poprawę nastroju, następuje po nim uczucie zmęczenia oraz głodu i słabość. Dobrym przykładem cukrów prostych jest cukier spożywczy, którym słodzimy kawę lub herbatę oraz jaki możemy znaleźć w różnych słodyczach lub napojach. Również mleko i niektóre owoce i warzywa zawierają cukry proste [...]
[...] glutamina dextroza glukoza maja podobny składnik ,chyba że mi się juz całkiem po***ało :) Glukoza (inaczej: glukopiranoza, glikoza, dekstroza (α-glukopiranoza), cukier gronowy, cukier skrobiowy, C6H12O6) - węglowodan - aldoheksoza, należący do cukrów prostych. Glukoza jest izomerem - ma identyczny wzór sumaryczny jak fruktoza, ale [...]
[...] antagonistą insuliny. Ten proces ani zwiększone z jego wyniku stężenie glukozy we krwi nie powoduje wzrostu wydzielania insuliny. Jej brak powoduje, że krążący we krwi cukier nie jest przejmowany i wykorzystywany przez komórki (jedynie mózg), natomiast pod wpływem glukagonu nasila się lipoliza czyli produkcja ciał ketonowych. Ich stężenie [...]
[...] VS glukozy, a nie to ile cukru realnie wchłania komorka kazda komorka jednoczesnie jest budowana i degradowana kazda komorka jest jednoczesnie ładowana cukrem, i zuzywa cukier bądz go uwalnia hyperinsulinemic-euglycemic glucose clamps maja sens , ale w pewnych sytuacjach ten sens jest zafałszowany stanami katabolicznymi wywołanymi np [...]
[...] Nie pamiętam ile on wynosił (zapytam faftag'a jeśli chcesz) ale był dość wysoki. Wiem, że białko w wątrobie jest rozkładane, z grup węglowych aminokwasów powstaje cukier i owy wzrost cukru jest widoczny. Po zjedzeniu sera białego, czy mięsa wzrost jest nie wielki w porównaniu (i ogólnie) do wzrostu po wypiciu odżywki białkowej. [...]
Gdy użyjesz słodziku zamiast cukru, mózg rozpoznaje słodki smak i nie wie, że to nie jest cukier. Informuje trzustkę, że potrzebna jest insulina, bo za chwilę podniesie się poziom cukru we krwi. Trzustka, podobnie jak mózg, daje się oszukać i wysyła do krwi insulinę, choć nie jest potrzebna bo słodzik nie jest cukrem. Gdy słodzik dociera przez [...]
[...] zarówno po posiłkach, jak i na czczo.' jedzac mal wegli moze sie poprawic metabolizm glukozy moze wzrosnac wrazliwosc insulinowa nawet nie moze ale ma! wiec ten cukier rano powinien byc jeszcze nizszy - gdyz insulina dobrze dziala! byle by nie byl za niski - ale mialbys jakies oznaki i nie za wysoki - o czym wyzej ilosc wegli a [...]
[...] związkami są węglowodany i tłuszcze. W grupie węglowodanów jest to przede wszystkim glukoza. W organizmie glukoza występuje albo w formie cukru prostego - glukoza, lub jako cukier złożony - glikogen. Pewne ilości glikogenu występują w mięśniach, ale przede wszystkim jest on zlokalizowany w wątrobie. Do wszelkich przemian biochemicznych [...]
[...] to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt "szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale [...]
[...] to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt "szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale [...]
[...] zmiany stanów emocjionalnych, które nie zawsze są pożądane w treningu mentalnym. W taki stanie potrzeba stabilizacji poziomu cukru we krwi. Kolejną rzeczą jest fakt, że cukier nie koniecznie jest preferowanym źródłem energii dla mózgu (nadmiar może prowadzić do Alzheimera, ale na to wpływ ma bardzo dużo czynników, odżywianie jest jednym z [...]
[...] makroskładników tyje się szybciej od innych wolniej, ze względu na procesy metaboliczne, które organizm musi przeprowadzić by je zmagazynować, a może zmagazynować jako cukier w mięśniach, tłuszcz w mięśniach lub tłuszcz zapasowy, tudzież może przekonwertować na tkankę mięśniową (gdy występuje trening oporowy i jest odpowiednia stymulacja). [...]
[...] po niecałym roku wszystko się elegancko ustabilizowało w moim wnętrzu :)). Nie mogłam długo się pogodzić z tym,że nikt nigdy wcześniej nie wpadł na to,że przyczyną może być cukier i męczyłam się przez tyle lat..ale najważniejsze,że już wszystko jest ok i mam nad tym kontrolę. Przestrzegam Was przed ZALECZANIEM ! SZUKAJCIE PRZYCZYNY, a przyczyna [...]
[...] ilosci (czego juz nie robie - wogole na razie zrezygnowalam z sera bo mimo ze go uwielbiam to widze ze mi nie sluzy) tak w ogole wszystko mi sie trawi ( w sensie wplywa na cukier) b. szybko 4. no i prawde powiedziawszy nie byłaś w jakiejś głebokiej ketozie więc łatwo ci było z niej wyjść to fakt, caly czas oscyluje wokol nutritional ketosis. [...]
[...] meczacy dzien byl duzo w sumie pomiarow ale chce oznaczyc po czym rosnie I kiedy zeby wiedziec na przyszlosc kiedy dawac dodatkowa insuline. tluszcz jak widac wplywa na cukier, Bernstein mowi ze 15% tluszczu sie przerabia na glukoze. To jak zjem 50gr tluszczu na raz dajmy na to to wychodzi ze cukier w teorii sie podniesie o ok. 37. u mnie [...]